Op het potje


Op een dag is het zover. Jij en waarschijnlijk je kindje ook gaan aan de slag met het plassen op het potje! Wij van Zwanger en Kidz hebben voor jou 6 tips!

Allereerst is de grote vraag wanneer is de beste periode  voor je kindje om te starten met de zindelijkheidstraining. Dat is voor ieder kind verschillend. Rond het tweede jaar zal je kindje lichamelijk voldoende ontwikkeld zijn om zindelijk te kunnen worden.

Wij hebben 6 tips voor tijdens de zindelijkheidstraining.

  1. Laat je kindje kennis maken met het toilet. Schaf eventueel een toiletbril verkleiner aan. Of een compleet nieuwe toiletbril met een kinderbril erbij inbegrepen.
  2. Lees samen een boekje met als thema het potje.
  3. Ga naar de winkel en koop een pak luierbroekjes. Laat je kindje op gezette tijden naar het toilet gaan en laat hem om haar proberen een plasje te doen. Geschikte tijden hiervoor zijn o.a. tijdens het opstaan en slapen gaan, voor en na het (fruit) eten, voor en na het naar buiten gaan.
  4. Laat je kindje overdag in de blote billen lopen. Wees alert en houd de handdoeken bij de hand! Zodra jij je kindje ziet plassen zet hem of haar gelijk op de pot.
  5. Een tip die we ooit hebben gekregen van een moeder. Plaats in de luier een hydrofiele luier, zodat je kindje voelt dat de broek nat wordt als hij of zij heeft geplast. Scheelt een hoop was ;)
  6. Begin met de zindelijkheidstraining op het moment waarop niet allen je kindje , maar  ook jij zeer gemotiveerd en ontspannen bent.


Heb jij een tip voor de zindelijkheidstraining van peuters? Deel het met ons redactie@zwangerenkidz.nl .