Luizen

BRRR... Bij ons begint het overal te kriebelen bij alleen het zeggen of lezen van het woord LUIZEN! Helaas is dit een veel voorkomend euvel op de peuterspeelzaal en basis scholen. Gelukkig hebben we luizenmoeders die onze kinderen controleren op luizen. Toch is het zeker aan te raden om zelf ook je kind op luizen te controleren. Zodra je een luis hebt gevonden informeer dan de leerkracht, zodat de luizenzakken weer te voorschijn kunnen komen. 

Maar wat doe je zodra er bij jouw kind luizen zijn gevonden? Dr. Marjolein Leenarts geeft jou advies.

Hoe gaat de luis te werk?

Een hoofdluis hecht zich vast aan de haren en zuigt een paar keer per dag bloed op uit de hoofdhuid.  Het speeksel, wat tijdens dit zuigen vrijkomt, veroorzaakt de jeuk.

Vrouwelijke luizen leggen eitjes, ook wel bekend als neten. Ze plakken die met een soort kit vast aan de basis van een hoofdhaar, ongeveer op 3-4 mm van de hoofdhuid af. Eitjes die zich op een aantal cm van de hoofdhuid af bevinden, zijn dus oud en leeg. Het duurt ongeveer 7 dagen voordat een eitje een nimf wordt. Een nimf is het eerste bloedzuigende stadium van een hoofdluis.

Hoofdluis wordt vooral via hoofd-hoofdcontact overgebracht. Omdat besmettelijkheid via jassen, mutsen, knuffels nooit is aangetoond, zijn de maatregelen van alles wassen tegenwoordig verlaten. De behandeling van vandaag de dag is vooral op de hoofdhuid zelf gericht.


Hoe behandel je luizen?

Elke behandeling gaat gepaard met kammen. En dat maar liefst 14 dagen! Dit kan gecombineerd worden met een antihoofdsluismiddel. Omdat er steeds meer sprake is van resistentie voor deze middelen is het kammen erg belangrijk! Middelen die dimethicon bevatten hebben geen resistentieprobleem. Controleer altijd het hele gezin (inclusief jijzelf en je partner) op hoofdluis.

Officiele kaminstructie van het RIVM

  1. Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit. Bescherm de ogen met een washandje.
  2. Breng ruim crèmespoeling in het haar en spoel dit NIET uit. Dit zorgt ervoor dat het haar makkelijk kambaar is.
  3. Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  4. Houd het hoofd voorover boven een wasbak en kam het haar van achteren naar voren met een fijntandige kam tegen de schedelhuid aan; start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op richting het andere oor.
  5. Veeg tussendoor de fijntandige kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
  6. Spoel de crèmespoeling uit.
  7. Kam het haar dagelijks uit voor zo’n 2 weken.

 

Bron: www.dokterleenarts.nl