Hoogsensiviteit bij peuters

Bij hooggevoelige mensen komen geuren, kleuren, smaak en geluid dubbel zo hard binnen als bij ‘gewone’ mensen. Een jong hoogsensitief kind kan overdonderd worden door geluiden en indrukken. Ze kunnen er zelfs angstig door worden. Voor een hoogsensitieve peuter die de wereld aan het ontdekken is, kan dit heftig zijn. Het zenuwstelsel kan alle prikkels vanuit de omgeving niet aan. Als je als ouder dan je kind overal mee naartoe neemt in je drukke leven, kan dit heel veel stress voor je peuter opleveren. Stemming kan dan gemakkelijk omslaan van vrolijk in boos. Ze worden ook heel snel moe van al die indrukken die het lichaam telkens maar weer moet verwerken. 

Als baby zal een peuter al minder geslapen hebben en meer gehuild hebben dan andere baby’s. Sowieso kunnen peuters al moeilijk doen over eten, maar bij een hooggevoelige peuter is dit nog meer dan anders. Zo kan het zijn dat het een hekel heeft aan stukjes in zijn eten of dat verschillend eten op zijn bordje elkaar aanraakt. Het mondgevoel is belangrijk, maar ook hoe het voelt om kleding te dragen. Er zijn kinderen die schoenen absoluut niet kunnen verdragen en dan nog maar niet te spreken van labeltjes in kleding die prikken. 

Zo kan ook een verandering moeilijk zijn, omdat het kind liever een vast ritme heeft waar het zich aan kan vasthouden. Deze gevoeligheid begint in de hersenen bij de hypothalamus die o.a. het autonoom zenuwstelsel, het slaap/waakritme, voedingsgedrag en de hormoonhuishouding aanstuurt en een onderdeel is van het limbisch systeem. Het gebied dat over emoties gaat. Bij een peuter is dit allemaal nog in de ontwikkelingsfase en het kan bij hooggevoelige kinderen gemakkelijk overprikkeld raken met als gevolg een druk, oververmoeide en huilerige peuter. Bovendien begint de bewustwording van de eigen ‘ik’ te groeien. Omdat peuters zo open staan kan het lastig zijn hun eigen gevoelens van die van een ander te onderscheiden. Zo nemen ze snel emoties en gevoelens over van anderen. Vaak de ouders, omdat die zo dichtbij staan. Het voor de buitenwereld ‘lastige gedrag’ kan worden aangezien als het niet goed opvoeden door de ouders, terwijl er wat anders aan de hand is. Met o.a. de NEI-methode kunnen ouders en kind geholpen worden op een natuurlijke manier de balans weer te hervinden.

Geschreven door Geertje Zwart