Buiten spelen: Kikkerdril

Elke maand vindt je hier een nieuw artikel over buiten spelen. Zoals wij allen weten is buiten spelen super gezond en zo heeft buiten spelen nog veel meer positieve effecten.

Herinneren jullie het nog? De kom met kikkervisjes in de klas. Of misschien was je zelf ook wel veel te vinden langs de waterkant. Vindt jouw kind de onder water beestjes net zo fascinerend als jij vroeger? Krijg jij als ouder nu ook de vraag wat de onder water beestjes nou eigenlijk eten? En hoe houd je de beestjes levend? Wij van zwanger & kidz zochten het voor je uit.

Onder water beestjes

Vanaf februari en april komen de kikkers en padden weer uit hun winterslaap en begint de paartijd. Het kan heel goed dat je binnenkort bij jou in de kikker sloot kikkerdril vindt.

Voor educatieve doeleinden wordt er wel eens kikkerdril gevangen, zodat de eitjes kunnen volgroeien in echte kikkers. Hier en daar heeft ons eigen huishouden ook wel een emmertje of een vissenkom met kikkerdril staan. Het is fascinerend voor de kinderen om te zien hoe zo’n eitje van de kikker veranderd in een visje, erna ook nog pootjes krijgt en uiteindelijk een echte kikker wordt. Zodra de metamorfose voltooid is moeten de kikkers zo snel mogelijk weer vrij gelaten worden in de sloot.

Heb jij wel eens de vraag gehad wat je de kikkervisjes voor eten moet geven? Of hoe je de zuurstof in het water op peil houd? Neem dan eens een kijkje op de kikkersite nl.

Er is niets leukers dan met een schepnetje in een sloot waterbeestjes te vangen! Niet alleen kinderen genieten van deze activiteit , maar ook ouders! Wist je dat er in het nationaal Park de Alde Feanen een leuke rugzakroute is uitgezet? De perfecte plek om te ontdekken welke beestjes in het water leven. In de rugzak zit een vergrootglas, bakje en een prachtige plaat waarop de onderwaterbeestjes op afgebeeld staan. Ook zeer geschikt voor een kinderfeestje.

Voor meer informatie www.np-aldefeanen.nl/9191/wat-kan-ik-doen/rugzakroutes. Zwanger & Kidz zoekt per maand de leukste en interessantste boeken bij elkaar. Hier vindt je nu o.a. ook de boeken behorende bij de onderwaterwereld. En het leuke is je hoeft de boeken niet te kopen, maar je kan het gewoon lenen bij de dichtstbijzijnde bibliotheek.

      

Stuur ons jou leukste foto terwijl jullie op onderzoek zijn naar de onderwaterwereld van Friesland.

Interessante boeken:

Waterbeestjes

Met hulp van gekleurde tekeningen wordt informatie gegeven over 19 soorten waterbeestjes. Vanaf ca. 13 jaar.

Natuurgids

    

Gids om bos en rivier te verkennen, waarbij je niet alleen planten en dieren leert (her)kennen, maar je ook ideeën krijgt voor spelletjes. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Geschreven door Zwanger & Kidz

* Heb jij inspiratie om ook een artikel over buiten spelen te schrijven? Mail ons naar redactie@zwangerenkidz.nl