Ik draag

Nee, ik ben geen hippie. Althans, zo zie ik mezelf niet. Misschien wel iets anders dan de middenmoot? Maar wie is dat niet?

Ik zag ze heel soms lopen. Die vrouwen die met hun kind omsleepten. Ik had er wat medelijden mee. Konden ze geen buggy betalen? Vond het dragen  maar wat alternatief en totaal niet bij mij passen. Het leek me ook niet prettig. Voor mij niet. Maar ook voor de baby niet.

Tot ik na huilbaby 1 wederom een flinke huiler had te pakken. Radeloos plaatste ik een oproep.  Wat te doen? Ik wist het niet meer. Maar dat er ìets moest gebeuren stond vast. Ik ging dit niet lang vol houden.

‘ Ga dragen’ kreeg ik als tip. Dragen. Ik? Uit pure wanhoop begonnen. Een zogeheten rekbare doek. En direct was het klaar. Kind stopte met huilen en ging slapen. Moeders kreeg rust. De rust waar ik zo naar snakte. Wat heb je nog meer nodig om verslingerd te raken aan het dragen van je baby?

Op deze manier is het begonnen. De rekbare doek ging al snel de deur uit. Ik ging voor een geweven doek. Hiermee kun je veel meer knopen doen. Ook de baby op je rug dragen. Heerlijk.

Inmiddels liggen er vijf verschillende dragers en doeken in de kast en is er een jas aangeschaft, speciaal om mee te dragen. Mijn kinderen worden alle drie regelmatig gedragen. Onze baby iedere dag. Ze vinden het fijn en ik ook.

Maar nu loop ik tegen de vooroordelen aan die ik eerst zelf had.

Ok. Je bent misschien wel wat alternatief. Niet iedereen draagt. Of ziet het nut hier van in. Maar ik geloof dat dragende mama’s hier goed over na hebben gedacht. Kleine baby’s horen nog bij hun moeder. Ze vinden het fijn bij hun moeder. Hoe kun je ze beter wiegen en bij je houden dan door te dragen?

Maar dat deze mensen geen buggy kunnen betalen is onzin. Doeken zijn duur!  Hele mooie doeken zijn heel duur zelfs. En goedkope doek is ongeveer 70 euro. Maar je kunt ze ook van meer dan 1000 euro  krijgen.

En dragen is fijn. Hoe kon ik ooit denken dat dit niet zo was. Had ik die moeders nooit goed bekeken? Hun gelukzalige glimlach gemist? Volgens onderzoek komt bij het dragen het Knuffel hormoon oxytocine vrij. (Vandaar verslavend ) Het kind voelt zich veilig en geborgen en mama is blij dat ze haar kind dit kan bieden. Ik in elk geval wel. Voorlopig dragen we vrolijk verder. Dan maar een hippie.

Geschreven door een moeder van 3 kinderen. Je kan haar volgen op https://draagmemmie.wordpress.com