Teken

Teken zijn spinachtige diertjes die zich voeden met bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. Maar teken bijten zich ook regelmatig vast in onze huid en die van onze kinderen. Sommige teken zijn besmet met bacteriën die ons ziek kunnen maken. Het is dan ook zeer aan te raden om na een bos of duinwandeling jezelf en je kinderen op teken te onderzoeken. 

Hoe haal je er een teek eigenlijk eruit? Dr. Marjolein Leenarts verteld jullie hoe je dit aan kan pakken.

Vergeet tips als tegen de klok in draaien, of juist mee. Pak met een pincet voorzichtig de teek beet en trek langzaam de teek eruit. Probeer niet in de pincet te knijpen, maar hou gewoon lang genoeg vol tot de teek loskomt.

Vrij snel na een tekenbeet kan er een rode vlek ontstaan, net zoals bij een muggenbult. Dit is niets om je zorgen te maken, dit is niet de vlek die bij Lyme/Borrelia infectie hoort.

De vlek die een symptoom is van een Lyme infectie ontstaat na 1 tot 3 weken na de steek, is kringvormig en groter dan 5 cm doorsnede. Deze vlek verdwijnt ook spontaan, dus hou de huid goed in de gaten tot ongeveer 3 maanden na de beet.

Als je op Tekenradar.nl een tekenbeet meldt, kan je meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als je aangeeft een recente tekenbeet te hebben, kan je uitgenodigd worden om de teek op te sturen.

Ga voor meer informatie over teken of de Ziekte van Lyme naar Rivm.nl.

Tips voor als je op pad gaat

  1. Draag gesloten en huid bedekkende kleding van lichte kleur. Dan is het makkelijk de teken te zien en kunnen ze niet snel tussen alles gaan kruipen.
  2. Laat kinderen een pet of een hoed dragen.
  3. Vermijd zoveel mogelijk dichte begroeiing en struikgewassen.