Mommy Make over!

Mijn naam is Maartje, 32 jaar en moeder van 2 kinderen. Ik ben 1.68 lang en in het verleden schommelde mijn gewicht tussen de 95 en 110 kilo. Na mijn Mommy Make Over schommeld mijn gewicht nu tussen de 72 en 75 kilo!

Ik heb altijd al een dikke buik gehad die een beetje hing en mijn borsten zijn nooit stevig geweest. Maar na twee kindjes en zoveel afvallen is het veel erger geworden. Dit kon ik niet met afvallen of sporten verbeteren.

Ik wilde een Mommy make-over! Altijd als ik over deze operaties hoorde of zag op tv droomde ik hier ook van en nu vond ik dat ik m verdiend had. Dus ik ben keihard gaan sparen.

Ik ben in september 2014 voor consult geweest bij Bergman Clinics in Heerenveen om me te laten informeren over een Mommy make-over. Op dat moment woog ik 96 Ik ben altijd al een dikkertje geweest, een echte “binnenvetter” zoals ze dat bij mijn geboorte zeiden. Toen ik 14 was en bijna 80 kilo woog besloot ik te gaan afvallen. En met succes, ik was bijna 20 kilo kwijt. Maar binnen een half jaar zat alles er weer aan. Toen begon het jojo-effect. Ik ben meerdere malen 20 kilo afgevallen maar telkens kwam het er weer bij, plus meer. En zo werd ik steeds zwaarder. Toch ben ik nooit ongelukkig geweest met mijn lichaam. “Een dikketje, maar wel met een leuke kop en een goed karakter” kreeg ik vaak te horen. Ik sportte ook regelmatig en at gezond maar ja ik houd ook van het bourgondische leven.

In 2012 ben ik getrouwd en heb ik mijn dochtertje Mila gekregen. In 2014 ben ik bevallen van mijn zoontje Sicco. Beide bevallingen zijn goed gegaan maar ik heb complicaties gekregen door placentaresten waarvoor curettage nodig was. Bij beide. Alleen de tweede keer was overtreffende trap omdat ik bij thuiskomst een ernstige bloedig kreeg. Ik ben met spoed met de brandweer uit huis getakeld en naar het ziekenhuis gebracht. Daar bloedtransfusie gekregen. Echter binnen een paar uur weer bloedingen. Toen heb ik nog een paar zakken bloed gekregen en ben ik op de IC terecht gekomen. Mijn HB was onder de 4 gezakt. Uiteindelijk hebben ze een ballon in mijn baarmoeder geplaatst zodat deze daar omheen kon krimpen en ik geen bloedingen meer zou krijgen. Ik heb ongeveer 3 maanden hersteltijd nodig gehad en daarna voelde ik me nog vaak moe en futloos.
Ik vervloekte mezelf. Ik kon niks, niet eens voor mijn eigen kind zorgen, alweer… Bij de eerste is mijn man een maand thuis geweest en nu weer. Alleen nu was zelfs naar de toilet gaan het gevoel van een marathon lopen. En dat met zo’n zwaar lijf. Op mijn zwaarst was ik 112 kilo. Door alle toestanden na de bevalling was ik in een klap 15 kilo kwijt maar na zo’n 2 maanden begon ik me wat beter te voelen en begon ik weer wat te genieten. Niet bewegen maar wel eten. Toen weer 7 kilo aangekomen. Op het moment dat ik weer mijn eerste feestje had en ik mijn kleding niet meer paste ging bij mij de knop om. Ik wilde dit niet meer. Ik wilde fit zijn en me mooi voelen. Ik moest afvallen! En dat heb ik gedaan. In een jaar ben ik bijna 40 kilo afgevallen. Ik ben van de 112 naar de 72 kilo geraakt weet ik nog. Ik was 2 juni bevallen en half augustus gestart met afvallen. Ik wilde graag weten hoeveel ik nog moest afvallen voor een eventuele operatie. Tot mijn verbazing maakte de BMI niet zoveel uit maar wel mijn gezondheid. Ze opereren tot BMI 34 maar daar zat ik al niet meer op. En ik was kerngezond. Geen diabetes, geen medicijngebruik of allergieën, ik rookte niet en ik was jong dus positief. Wel moest ik een jaar ontzwangeren. Dus afgesproken dat ik in april terug zou komen en dan een datum te prikken voor de operatie. Ik moest voor mezelf een ideaal gewicht bepalen. En dat was 80 kilo. Ik was 14 dat ik voor het laatst onder de 80 kilo woog en iedere keer met afvallen lukte het me niet om eronder te komen. Dus dat was mijn doel. Het afvallen ging heel voorspoedig, ik april woog ik zelfs 75 kilo.

In april ging ik weer voor intake naar Bergman Clinics, bij dr. Daphne van Dam. Ik heb een heel fijn gesprek met haar gehad en we hebben gekeken wat het mooiste bij mij zou zijn. Ik heb omdat ik dik was altijd een grote boezem gehad, cup E. Ook had ik een behoorlijke links-rechtsverschil en grote tepelhoven wat ik niet mooi vind. We besloten de grootste borst te verkleinen, beide bosten te liften (dan wordt tepelhof automatisch verkleind) en dan protheses te plaatsen omdat ik anders op cup A zou uitkomen. Daar was ik het helemaal mee eens. Ik wilde graag een cup C. Tijdens de operatie zou Daphne bepalen hoeveel cc de protheses zouden worden. Wat mijn buik betreft vond ze liposuctie niet nodig maar een wel een grote abdominoplastiek wat inhoud dat het overschot aan huid en vet op het middendeel en het onderste deel van de buik wordt verwijderd. Tevens worden hierbij de spieren van de buikwand strakker gezet en een nieuwe navel gecreëerd.

Ik wilde na de zomer geopereerd worden dus had ik deze gepland op 7 oktober 2015. Genoeg tijd om alles te kunnen regelen en nog wat af te vallen. Ik heb 5 weken onbetaald verlof opgenomen en mijn man had nog uren staan dus 3 weken verlof om voor mij te zorgen  Onze kinderen hebben veel gelogeerd bij mijn ouders en bij vrienden om mezelf zoveel mogelijk te ontlasten.

Ik heb echt naar 7 oktober toegeleefd. Ik had mijn doel met afvallen bijgesteld naar 70 kilo. Dit is een gezonde BMI voor mijn lengte. Helaas heb ik dit doel niet behaald. Ik bleef schommelen tussen de 72 en 75 kilo maar goed dit is het gewicht dat bij mij past en ben er tevreden mee. Meer dan tevreden. Nooit gedacht of zelfs durven hopen dat ik dat zou bereiken!

Een maand voor de ingreep werd ik steeds zenuwachtiger maar gek genoeg verdwenen de zenuwen de laatste week. Ik was er helemaal klaar voor. Ik had me goed voorbereid en had er zin in. Een half uur voor de ingreep moest ik me melden. Ik kreeg een privékamer waar ik een nacht zou blijven. Er werden foto’s gemaakt, ik ben afgetekend, kreeg preventief trombosekousen aan en kreeg infuus. Omdat ik regelmatig blaasontsteking heb en net een antibioticakuur had gehad een maand ervoor hebben ze besloten om me geen katheter te geven. Daar was ik heel blij om. Ook proberen ze geen drains te gebruiken om de kans op infecties te verkleinen. 

De operatie heeft 3 uren geduurd. Toen ik wakker werd voelde ik me heel goed, opgelucht en blij. En de drains waren inderdaad niet nodig gelukkig. Pijn voelde ik nog niet. Wel moest ik naar het toilet. Ik kreeg een po maar dat lukte niet dus toch zelf naar het toilet lopen. Ik vond het heel eng maar het was gelukt. Ik had een buikband om en een hele strakke BH. De buikband moet ik gedurende 6 weken dag en nacht dragen en de BH 3 weken dag en nacht en 3 weken alleen overdag.

De volgende ochtend kreeg ik het te zien. Het was ongelofelijk. Ik had een platte buik! En het was zo mooi. Onwerkelijk gewoon! Daphne had besloten de grootste borst niet te verkleinen maar een kleinere prothese te plaatsen zodat ze weer gelijk werden qua volume.

Mijn man had mij woensdagavond bezocht en mocht mij donderdagmorgen weer mee naar huis nemen. Dacht van te voren dat één nachtje wel heel kort zou zijn maar in de praktijk helemaal niet. Ik voelde me goed en wilde lekker thuis aansterken. Ik had gelukkig een hoog-laagbed geregeld via het HMC en die stond thuis al klaar. Hier heb ik de eerste weken op geslapen en gerust. Het enige wat ik de eerste dagen deed was naar het toilet lopen en rondjes om de tafel.

Ik ben nu 3 maanden verder en ben zo gelukkig! Het resultaat is echt heel mooi! Na de feestdagen wel weer wat aangekomen dus in het nieuwe jaar gestart met een personal trainer om de laatste kilootjes eraf te trainen en mijn lichaam strakker te krijgen.

Ik ben zelf huidtherapeut (Oord huidtherapeuten te Leeuwarden) en columnist bij de NTVH (Nederlands tijdschrift voor Huidtherapeuten). Mijn column, in de vorm van een blog, over mijn ervaring en herstel van mijn make-over wordt maandelijks online gepubliceerd op www.ntvhuidtherapie.nl/blog . Dus als je geïnteresseerd ben of vragen hebt kun je op deze site reageren. 

 

Groetjes Maartje 


Benieuwd naar het eindresultaat? Deze maand gaat Maartje naar haar laatste na controle, volgende maand zullen we je alles laten weten en natuurlijk laten we het eind resultaat zien!


Reacties en vragen kun je sturen naar redactie@zwangerenkidz.nl